indie indonesie

Batavialand: een plek om te onthouden!

Geplaatst op

In deze blog nemen we je mee naar Batavialand. Maar waar ligt dit en wat is er allemaal te vinden? Heel eenvoudig kunnen we zeggen dat dit land een schitterende ode is aan het maritiem verleden van Nederland. Lees snel verder om onze Vaderlandse geschiedenis te blijven bewaren in verhalen. 

Wat is Batavialand? 

In museum Batavialand vind je een replica van de Batavia, een VOC-schip dat gebouwd werd op de Peperwerf in Amsterdam tussen 1627 – 1628. Het werd gebruikt voor de handel met Nederlands-Indië. Ze dankt haar naam aan de gelijknamige stad in de voormalige kolonie, nu Jakarta en hoofdstad van het huidige Indonesië. Batavia was tussen 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. 

Op 4 juni 1629 kwam er een kink in de kabel voor de Batavia, want het schip sloeg lek op het Morning Reef nabij de Abrolhos Islands, Australië. Het wrak is nu in Fremantle te zien in The Gallery of Shipwrecks. In 1985, ten tijde van het ontstaan van de provincie Flevoland, kreeg Willem Vos de mogelijkheid om zijn idee te verwezenlijken, namelijk een replica bouwen van de Batavia met behulp van bouwtechnieken uit de zeventiende eeuw. Om juist zo, door het gewoon maar te doen, beter inzicht te krijgen in de bouwtechnische methoden en uitdagingen die kenmerkend zijn voor deze tijd. Een bijzondere prestatie.  

Batavialand is een museum, maar ook een kenniscentrum voor bijvoorbeeld lezingen en een hele leuke plek om ambachtelijke dingen te leren. Kinderen hebben het hier altijd naar hun zin, omdat er veel activiteiten georganiseerd worden, zo kunnen ze leren touwslaan en ijzersmeden. Dat is natuurlijk heel spannend! 

Meer geschiedenis

Momenteel is er een tweede schip in aanbouw, namelijk de Zeven Provinciën, ook een schip uit de zeventiende eeuw en wordt door experts aangewezen als het vlaggenschip van Michiel de Ruyter. Deze replica moet nog verwezenlijkt worden. Hopelijk kunnen we in de toekomst genieten van dit schitterende vlaggenschip. Als je de mini replicaties mag geloven, wordt dit een magistraal schip met een onovertroffen grandeur. Dan gaat de geschiedenis nog meer leven!  

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om een meer uit je trip (of hobby) naar Indonesië te halen. Lees daarom zeker onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ indie-indonesie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden