indie indonesie

Beste Indonesische kruiden en specerijen om in je voorraadkast te bewaren

Geplaatst op

Heb je je ooit afgevraagd wat de verschillende kruiden zijn die in je favoriete lontong sayur, masakan padang, soto ayam, martabak, rendang en sate ayam worden gestrooid?

De veelzijdige Indonesische keuken is sterk beïnvloed door de Indiase, Arabische en Chinese handelaren die lang geleden naar Indonesië kwamen en hun essentiële ingrediënten meebrachten. Maar er zijn een paar specerijen die in Indonesië worden verbouwd en gevonden en die voor expats als exotisch worden beschouwd, maar voor Indonesiërs als geruststellend.

Hier zijn de beste Indonesische specerijen die je in je voorraadkast zou moeten bewaren om je favoriete Indonesische gerecht te maken en als een natuurlijk middel om je door de dagen heen te helpen dat je je niet lekker voelt.

1. Kruidnagel

Op Maluku en Ambon vindt de grootste kruidnagelproductie ter wereld plaats. Kruidnagel, of cengkeh, wordt gebruikt vanwege zijn aparte smaak en als kruidenmiddel tegen allergieën bij koud weer, en is een favoriete specerij van mensen in Europa en Azië. De Portugezen waardeerden kruidnagel vroeger evenveel als goud, en de Chinese keizer geloofde dat mensen een goede adem konden hebben na het kauwen van kruidnagel.

2. Peper

Lampung is de grootste producent van peper in Indonesië. Bijna 80 procent van de Indonesische peper wordt geëxporteerd, waardoor het land de op een na grootste exporteur van peper ter wereld is. Deze originele Indonesische specerij verwarmt ons lichaam en wordt ook verondersteld griep te genezen. Hoewel er twee soorten peper zijn, witte en zwarte peper, gebruiken Indonesiërs meestal witte peper of merica.

3. Kaneel

Kaneel, of kayu manis, kan net als alle andere Indonesische specerijen die hier overal te vinden zijn, gebruikt worden om je gezondheid te verbeteren, het zou de bloedsuiker onder controle houden, hoofdpijn verlichten voor reumapatiënten, en infecties voorkomen. Er zijn vier soorten kaneel: Ceylon, Cassia, Saigon en Korintje. Indonesië is de belangrijkste producent van cassiakaneel, een scherp geurende, kruidige en nogal bittere soort.

4. Gember

Voedsel en dranken in Indonesië hebben vaak gember, of jahe, als onderdeel van het recept vanwege het verwarmende gevoel dat het geeft, vooral als iemand buikpijn heeft of verkouden is. Een van de populairste dranken is wedang jahe, die je voorverpakt in zakjes kunt vinden of zelf kunt maken. Er zijn drie soorten gember: witte gember, of jahe emprit, voor voedsel en traditionele kruidendranken; gele gember, of jahe gajah, voor voedsel; en rode gember voor medicijnen en om gemberolie van te maken.

5. Nootmuskaat

De nootmuskaatplantage in Banda Island, Maluku werd gecontroleerd door de Nederlanders tijdens hun koloniale heerschappij in Indonesië. Nootmuskaat, of pala, wordt alleen verbouwd op vruchtbare en vrij droge grond in het midden van een tropisch klimaat, en wordt gebruikt als ingrediënt in de keuken en in traditionele medicijnen.

6. Citroengras

Gevormd als een gras met een dikke huid, geel of groen gekleurd, bevat citroengras, of serai, citronella, dat een effectief muggenwerend middel is. Daarnaast kan de olie opgeblazen magen verlichten, kan het de spijsvertering verbeteren, wordt het gebruikt als vochtinbrenger voor de huid, en voorkomt het ook lichaamsgeur.

7. Kardemom

Kardemom, of kapulaga, is na saffraan en vanille een van de duurste specerijen ter wereld, die in de internationale handel evenveel kost als goud. Zwarte kardemom wordt gewoonlijk gebruikt als ingrediënt om kerrie te maken, terwijl de groene een extra ingrediënt is om koffie, thee en koekjes te maken.

Gerelateerde berichten

De vlag van Indonesië

Indonesië heeft een vlag die veel weg heeft van andere vlaggen zoals die van Polen en die van Monaco, maar waar staat het rood en wit van de vlag...

Lees meer

15 doden door brand bij illegale oliebron in Indonesië

Vanwege een brand bij een illegale oliebron in Atjeh zijn vandaag zeker vijftien mensen omgekomen. Dit meldt het Indonesische agentschap voor...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om een meer uit je trip (of hobby) naar Indonesië te halen. Lees daarom zeker onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ indie-indonesie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden