indie indonesie

Sieraden: meer dan bling bling

Geplaatst op

Al duizenden jaren dragen mensen sieraden en dit is niet zonder reden. Wanneer we kijken dan zien we dat door de eeuwen heen sieraden steeds een bepaalde functie hebben gehad. Wij vinden het erg leuk om je eens te vertellen wat precies de functie van sieraden kan zijn. Je zult zeker op vakantie ook wel eens dingen gezien hebben waar je niet helemaal van begreep wat nu precies de symboliek erachter was, maar dat er wat aan de hand was, meer dan dat je zo op het eerste gezicht kon zien, dat was misschien wel duidelijk. Zo horen we van veel mensen die in Indonesië op vakantie zijn geweest, dat ze helemaal betoverd zijn geraakt door de cultuur die ze daarop gesnoven hebben, de verschillende dansen en rituelen waren voor hen een streling voor het oog: de verschillende sieraden die ze zagen zijn mysterieus te noemen.

De functie van sieraden 

Wanneer we kijken naar welke functies sieraden kunnen hebben, dan valt het op dat het gebruik ervan in relatie staat tot de sociale context waarin mensen zich bevinden. Daarbij is het zo, dat sieraden aangeven, in vele gevallen, op welke plek op de sociale ladder je staat. Dan hebben we het dus over de hiërarchie in een bepaalde sociale context. 

Daarnaast is het mogelijk om wat van je rijkdom te laten zien, iets dat dan weer correspondeert met je positie op de sociale ladder. Hoewel dit niet altijd het geval is. Tevens is het ook niet zo, dat dit een verschijnsel is dat alleen in niet westerse landen voorkomt, sterker nog, het is veelvoorkomend menselijk gedrag. In Peru is het de sjamaan die sieraden draagt en daarmee communiceer dat hij de sjamaan is, in ons land is het de burgemeester met de ambtsketting die daarmee communiceert dat hij de burgemeester is. 

Sieraden op het werk

We zien op het werk ook dat sieraden een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen mensen. Zo heeft de grote baas een gouden horloge, bijvoorbeeld van omega, terwijl de werknemer het moet doen met een Casio. In de zakelijke wereld spelen sieraden een belangrijke rol, wanneer je er netjes uitziet met een pak en sieraden, dus bijvoorbeeld een duur horloge, dan straalt dit het plaatje van succes uit. Dat laatste is goed wanneer je in gesprek bent met potentiële klanten of zakenpartners. Natuurlijk is het wel zo, dat presentatie en prestatie met elkaar en evenwicht moeten zijn. Wanneer er op kantoor veel mensen sieraden dragen, dan is de kans groter dat andere mensen dit ook gaan doen, omdat mensen elkaar graag nadoen om erbij te horen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om een meer uit je trip (of hobby) naar Indonesië te halen. Lees daarom zeker onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ indie-indonesie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden